Egy amatőr szakács próbálkozásai

Az 54-es szám konyhája

Az 54-es szám konyhája

Olasz meló 2.

2019. március 27. - Kitchen54

Hol is fejeztük be az első rész végén?

A tészta készen van, a bruschetta két feltéte is, a levesbe is belekezdtünk. Akkor folytassuk innen.

A levesről ejtenék egy pár szót. Mint említettem, ez nem az én reszortom volt most, de a végébe persze belenyúltam. A csicseriborsó leves egy egyszerű, sűrű paradicsomleves, csicseriborsó levesbetéttel. Olajon megdinsztelünk hagymát és fokhagymát, majd felöntjük darabolt paradicsommal, fűszerezzük oregánóval, kakukkfűvel, cukorral, borssal, sóval. Megrotyogtatjuk nagy lángon kb. öt percig, majd felöntjük vízzel, és közepes lángon főzzük tovább. Mivel friss, és kemény volt a paradicsom, végigmentünk a levesen a botmixerrel. Lehet teljesen simára zúzni, de lehet rusztikusabb is, ha rövidebb ideig trancsírozunk. Én úgy gondoltam, egy marék reszelt parmezán biztos nem fog ártani a leves ízének. A végén belepakoljuk a csicseriborsót. A csicseriborsót, ha frissen vesszük, akkor be kell áztatni egy éjszakára, ha konzerv, akkor csak leöntjük a levét, és zúdíthatjuk is bele. No, szóval kész is lenne, ha nem négy személyre szólt volna recept, de ugye ezt senki nem nézte, mi meg voltunk ugyan heten, mint a gonoszok. Akkor pótoljunk… Friss paradicsom már nem volt, de a kamra mélyén találtunk házi paradicsompürét. Szépen belekanalaztuk, még egy kis víz, még egy kis cukor és fűszerek. Egy szép kis rottyantás, és már tényleg kész van.

img_2662.jpg

A tökmagpesztót sem túl nehéz megcsinálni. Egy edénybe pirított tökmagot teszünk (lehetőleg nem sózottat), olívaolajat, bazsalikomlevelet, sót, borsot, és botmixerrel, vagy konyhai aprítóval rusztikusra dolgozzuk össze.

Közben a tenger gyümölcseivel is kellene kezdeni valamit. Erre sem volt receptem. Improvizáljunk! Serpenyő, olaj. Beleszórtam az állatkákat, és kicsit lepirítottam. Apróra vágott fokhagyma. Az alap készen van. Nosza, egy merőkanál a levesből, csicseriborsó nélkül, egy adag habtejszín, mehet bele só,  bors, zöldfűszer, és nagy lángon adunk neki hőt, hogy szépen megfőjön. Ha már puha (azt tudni kell, hogy a fagyasztott tenger gyümölcsei sosem lesz olyan puha, mint a friss), akkor kezdhetjük besűríteni. Ugye meghagytuk a tészta főzőlevét? Akkor mehet bele egy merőkanállal, és szép lassan forraljuk. Hagyhatjuk szépen lassú lángon főni a saját levében, és álljunk neki a pasta szószoknak.

Miért ne csináljunk egyből két pasta szószt? Ha már elúsztunk, akkor ússzunk el rendesen! Egész fokhagymákat (4-5 db-t), alufóliába csomagolunk, egy kis olívaolaj társaságában, hogy ne unatkozzon, és előmelegített 150°C-os sütőben 20-25 percig izzasztjuk. Ha készen van, kibontjuk, és kés lapjával szépen kinyomogatjuk a pépes fokhagymabelsőt, és olajban hevítjük rövid ideig egy nagyobbacska serpenyőben. Vigyázzunk, meg ne égjen! Kapjon sót és fehérborsot. Aztán mehet bele egy nagy adag tejszín, és a főzőléből is egy szedőkanállal. Ha kezd besűrűsödni akkor beletesszük a kész pastát, és jól összeforgatjuk. Közben olajon pirítunk egy másik nagy serpenyőben egy kis fokhagymát. Utána mehet bele a levesből, egy kis tejszín, főzőlé és zöldfűszer. Szintén összefőzzük, és besűrítjük. Hozzátoljuk a maradék pastát, és jól összekeverjük. Már majdnem minden készen van. Vagy nem?

Majdnem kimaradt a parmezános csirkemell; bacont apróra kockázunk, és olívaolajon megsütjük. Kikanalazzuk a baconkockákat a zsírból, és a féltenyérnyire vágott vékony csirkemellszeletek mindkét oldalát finoman átsütjük. Nem kell megsütni, csak egy pici kérget adni neki. A szerelteket félretesszük, és a nem túl vékonyra vágott fokhagymát megfuttatjuk a csirkés-baconos-olívaolajon. Felöntjük egy adag zsíros tejszínnel, majd zöldfűszert adunk hozzá, és visszapakoljuk a baconkockákat. Ezek után kerül bele a parmezán. Ne spóroljunk vele! Ha a parmezán már felolvadt teljesen, akkor visszatesszük az egészbe a csirkemellett, és közepes tűzön készre főzzük. Én a színek miatt apróra vágott friss bazsalikomlevelet is tettem bele.

Lehet teríteni, addig megpirítjuk a bruschettához a bagettet.

A vacsi után persze jött a desszert. Azaz jött volna, de a tészta, amit kinyújtottunk és kiszagattunk, valamint feltekertünk a sütihengerre, a forró olajba dobva felhabzott, szétnyílt, és undi lett. Egy ideig próbálkoztunk, de feladtuk. “As” szerint túl meleg volt a vaj, amit hozzáadtunk. Én passzolok, valaki esetleg?

Alkalmazkodtunk, és megettük a krémet, pohárból. Az viszont tényleg isteni volt, nekem nem is hiányzott a tészta hozzá. Most nézem, hogy nem is írtam le a krém receptjét; ricotta az alapja, amit feljavítunk porcukorral, egy kis kandírozott gyümölccsel és darált, sótlan pisztáciával. Jól összedolgozzuk. Higyjétek el, isteni az íze.

Köszönöm a segítséget a többieknek, és a receptötleteket Fördős Zének.:)

 

Egy pár kép a kész ételekről:

Bruschetta:

img_20190316_213001.jpg

A leves:

img_20190316_213951.jpg

A parmezános csirke

img_20190316_215046.jpg
És a canolli krém:

img_20190316_224240.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchen54.blog.hu/api/trackback/id/tr4014718769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása