Egy amatőr szakács próbálkozásai

Az 54-es szám konyhája

Az 54-es szám konyhája

Phozzünk levest!

Húsleves másként

2020. január 06. - Kitchen54

Remélhetőleg már mindenki kipihente a karácsonyi traktát, és a mérleg is kezdi kipihenni a pillanatnyi túlterhelésből adódó stresszt. A töltött káposzta-rántott hús-halászlé kombó után úgy gondolom, felüdülés lehet egy távol-keleti étel, ami ráadásul könnyű, nem terheli meg a gyomrot, bár személy szerint én több litert képes vagyok elfogyasztani belőle egyszerre.

Ha megtoljuk egy kis chilivel akkor még zsírégető hatása is van, szóval segít eltüntetni az ünnepi hurkákat a hasunkról, ami a tányérból egyenesen a pocakra ment rá. Jó-jó, ne várjuk azt, hogy egy tányér leves elfogyasztása után olyan felsőtestünk lesz mint Jason Stathamnak fénykorában,

jason-statham-6-packs.jpg

bár megfelelő mennyiségű  chili esetén az arcunk lehet hasonlatos hozzá.

adrenalin-2-dgeyson-stethem.jpg

De ennek az ételnek nem is a chili a lényege, bár szinte elmaradhatatlan kelléke. 

A távol-keleti kajáknak nagy hátránya, hogy az összetevők beszerzése gondokat jelenthet, de egyre több helyen jelenik meg olyan bolt, ami a távoli országok ételeinek alapanyagait forgalmazza, igaz, sokszor horror áron. Elég csak megnézni a katsuo bushi, azaz a tonhalpehely árát ahhoz, hogy mondjuk egy japán étel elgondolásától is rosszul legyünk. A pho leves szerencsére nem tartozik ezek közé, hisz a legtöbb alapanyag megtalálható a szupermarketek polcain. Egyetlen gondom mindig a friss koriander, szóval tavasszal első dolgom lesz beindítani a termesztését, hogy mindig legyen friss korianderlevél, ha ilyesmire éhezem. Egy kis odafigyeléssel folyamatosan lehet friss fűszerünk.

Szóval a pho leves. Eredetileg észak-vietnámi eredetű, de érezhető rajta a kínai és a francia konyha hatása is. Több változata létezik, de az alapja körülbelül ugyanaz. A pho ba csirkés, a pho tai marhahúsos, és a pho hai san tenger gyümölcseis leves. Én általában a csirkéset szoktam megcsinálni, mert ez a leggyorsabb. A húslevesünkhöz hasonlóan kell főzni, legalábbis az idő tekintetében. Vannak más, különlegesebb pho levesek is, mint például a pacalos-marhainas.

De milyen összetevőkre is van szükség? Kell egy jó nagy adag csirkemell filé, meg egy pár csirkefarhát, amit nem fogyasztunk el, legalábbis én nem szoktam, de a macskák iszonyú bulit csaphatnak belőle. Kell rizstészta vagy pho-tészta, ezt szerencsére már a legtöbb boltban beszerezhetjük. Babcsíra, ami általában mungobab csíra, de érdemes kipróbálni más csírákkal is. Mondjuk a céklacsíra elég durván megszínezi a levest, és az íze sem az igazi ehhez az ételhez. Nem szabad kihagyni a koriandert, ahogy már mondtam, bár tudom, sokan nem szeretik az illatát.

És ha szeretnénk még egy kis extrát, akkor egy-két nappal korábban vágjunk fel vékonyra fokhagymát és chilit, majd tegyük egy befőttesüvegbe ecet társaságában. Elméletileg rizsecet lenne szükséges, de egy kis higított 10%-os vagy sima 5%-os ecettel sem lövünk mellé.

Ezen kívül szükségünk lesz fűszerekre, úgy mint vöröshagyma (igen, ez esetben fűszerként tekintek rá), csillagánizs, gyömbér, kínai fahéj, szerecsendió és egy kevés halszósz.

Csillagánizs biztos maradt a mézeskalács sütésből, de ha nem, akkor egész könnyen beszerezhető. Természetesen gyógyhatású, bár lassan ott tartunk, hogy ha lekaszáljuk a kertet és főzünk belőle egy teát, akkor is lesz benne valami gyógyhatású cucc. A csillagánizs amúgy ízében és illatában hasonlít a hazai ánizshoz, de ez fán nő, és nem nehéz megtalálni a polcon, hiszen szép csillag alakú, ahogy a neve is mutatja. Azért a potpourriból ne szedjük ki, nem biztos, hogy tökéletes alapanyaga lesz a levesünknek. A kínai fahéj viszonylag ritkább, és az különbözteti meg a sima fahéjtól, hogy az aromája nem annyira intenzív, bár azt olvastam valahol, hogy simán csomagolják a kínai fahéjat is normál csomagolásba, jó az a mezei felhasználónak. Én úgy szoktam megoldani, hogy egy kisebb darabot használok. 

A leves elkészítése nem igényel nagy szakértelmet. Egy serpenyőben minden zsiradék nélkül lepirítjuk az alapfűszereket. A fahéjat, a gyömbért, a csillagánizst, a szerecsendiót és a vöröshagymát. Utóbbi kettőt félbe szoktam vágni. A serpenyőt mozgassuk, hogy ne égjenek meg, csak piruljanak le. Akkor jó, ha már a jellegzetes illat kezd terjedni a konyhában. Közben 4-5 liter vizet felteszünk forrni. Akkor az igazi az időzítés, ha a víz akkor kezd gyöngyözni, mire a fűszerek lepirulnak. Ekkor elhelyezzük a húsokat a fazékban, és beleborítjuk a fűszereket is. Lassú tűzön kb. másfél órát főzzük, majd leszedjük a habot, sózzuk, és hozzáadjuk a halszószt. A halszószt a kíváncsiak megkóstolhatják, én megtettem, nem egy nagy élmény. Mily meglepő; sós és halízű. Ezt vegyük figyelembe a sózáskor. Egy picit összeforraljuk, közben mellette sima vízben megfőzzük a tésztát. 

A csirkemellet óvatosan kihalásszuk, és egy éles késsel vékony, gusztusos szeletekre vágjuk. 

Egy mélytányérban szépen elhelyezzük, mellé tesszük a csírát és a tésztát. Szórunk rá korianderzöldet ízlés szerint, és egy kis srirachával, azaz thai chiliszósszal megküldjük. Vigyázzunk, nem minden sriracha egyforma erősségű, s érhetnek meglepetések.

Egy kistálra teszünk ecetes fokhagymát és chilit, és egy negyed lime-ot. A tányérra merjük az illatos húslevest, és máris lehet gyakorolni a pálcikával és kanállal evést. A végére teljesen belejön az ember.

2020-01-06.jpeg

img_20191109_124329.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchen54.blog.hu/api/trackback/id/tr9815395800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sportman89 2020.09.24. 13:44:09

Köszönöm ezt a szuper bejegyzést a kitchen54.blog.hu/ -n.
süti beállítások módosítása