Egy amatőr szakács próbálkozásai

Az 54-es szám konyhája

Az 54-es szám konyhája

Futós kaja

Táplálkozz egészségesen edzés után!

2019. április 01. - Kitchen54

Ma szeretnék megosztani veletek egy tizenöt perces kaját, ami Életem Értelme szerint egy igazi futós kaja. Leszögezném, egyikünk sem dietetikus, szóval ez csak saját vélemény. De legalább Ő fut, én maximum a BKV után, de azt is finoman, nehogy az állatkórházakat ellepjék az agyrázkódást szenvedett vakondok. Igazából nem is annak indult, hogy én most csinálok egy futós kaját, csak egy játék volt a színekkel, ízekkel. De miért is gondoljuk azt, hogy ez futóskaja? Na, majd a bejegyzés folyamán erre is kitérek.

Az étel maga csak egy csirkecomb rizzsel.

a80a91db-b501-46e6-ac7c-78ccb8b3ee4d.jpg

Ez a futós kaja dolog szöget ütött a fejembe, és próbáltam utánakeresni például rizs+szénhidrát+sport kereséssel. Rengeteg találatot kaptam, amik egy része ellentmond egymásnak, illetve nem mindegy milyen sportot űzünk, milyen rizst eszünk, és milyen szénhidrátra van szükségünk.

Abban megegyezhetünk, hogy a rizs egy hosszan felszívódó szénhidrátforrás. Arról, hogy mikor fogyasszuk, eltérő cikkeket találtam, szóval ebbe ne menjünk bele.

Folytassuk akkor a többi összetevővel.

Csirkecomb: a csirke nagyon hasznos fehérjeforrás. A csirkemell a legjobb, de én jobban szeretem a csirkecombot, bár tudom, hogy a zsírtartalma jóval magasabb, mint  csirkemellnek, viszont a vastartalma is magasabb. A futóknak szüksége van edzés után fehérjére, mert a futás közben nem csak a szénhidrát tartalékaikat élik fel, de fehérje-, azaz izombontás is történhet. Viszont azt találtam, hogy az edzések során valamivel több vörösvérsejt is elbomlik, mint nyugalmi állapotban, és a sötét szárnyas hús, ami például a comb, jó forrása vasnak, ami a vörösvértestek egyik összetevője. A vas segít megkötni az oxigént a hemoglobin nevű fehérjébe épülve, amely vegyület a vörösvértestek szárazanyag-tartalmának kb. 97%-a.

A fő összetevőkkel meg is lennénk. Lássuk az apróbb részek hogy járulhatnak hozzá a sikeres sportteljesítményhez.

Balzsamecet: Több hasznos tulajdonsága mellett az ide vonatkozó jellemzői: segíti az emésztést, hatékonyabbá teszi a felszívódást. Illetve fogyasztása javíthatja a szervezet inzulinra adott válaszreakcióját.

Kurkuma: felkapott lett a kurkuma a kurkumin tartalma miatt, ami nagyon hatásos fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Persze az ételekbe tett kis mennyiségű kurkuma nem ennyire jelentős hatású, de valószínűleg elősegíti a futás utáni regenerációt valamilyen mértékben, hisz egy hosszabb távú futás (kinek mi a hosszabb távú, nekem már a 100 méter is hosszútávú), különböző mikrosérüléseket okoz az izmokban, amik azért tudnak fájni.

Curry: a curry fűszerkeverék több fűszerből is áll, ami általában a kurkuma, római kömény, chilli és a lepkeszegmag. A kurkumát az előbb már kifejtettem. A lepkeszegmag, azaz a görögszéna sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például a vas, foszfor, mangán és B6 vitamin. A római kömény emésztés segítő és magas vastartalmú. A chili segíti az emésztést, védi a szív- és érrendszert, valamint a kapszaicinnek fájdalomcsillapító hatása is van.

Azt hiszem a fő összetevőket, és jótékony hatásaikat felsoroltam, most lássuk az én részemet, a főzést és a receptet.

A csirkecombot felkockázom, megfűszerezem kurkumával, curryvel, leöntöm olívával és balzsamecettel, sózom, és jól összeforgatom, és hagyom kb. fél órát pihenni. Pici olívaolajat forrósítok (hiszen a combon is van már egy adag), majd beleteszem a forró olajba, és megsütöm. Nem kell sokáig, ne száradjon ki a comb, bár ez az egyik legzsírosabb része a csirkének, és sokkal nehezebb túlsütni, mint mondjuk a csirkemellet. Az a jó, ha a külseje szép kérget kap, a belseje pedig tökéletesen átsül. Ha elértük ezt az állapotot, akkor szedjük ki a serpenyőből, hogy a kifőtt húslé, balzsamecet és olaj benne maradjon az edényben. Hevítsük lassan tovább, miközben adjunk még hozzá kurkumát, hogy szép sárga színe legyen. Adjunk hozzá tejfölt, és sűrítsük be mártás állagúra. Ha kell, sózzunk utána. Ha megfelelő az állaga, akkor szűrjük át, hogy szép sima mártást kapjunk.

Közben készítsük el a rizst. Én egy picit olíván lepirítom, majd felöntöm alaplével, picit sózom, és adjunk neki egy adag kurkumát is. Ezután csak a szokásos eljárás következik. Megpároljuk a rizst, és a fedőt levéve láthatjuk milyen szép sárga színe lett. Ha jó állapotúra pároltuk a köretünket, akkor egy pohár segítségével könnyen tudunk ilyen Cukorsüveg hegyet varázsolni a tányérra.

Az egész kaja biztosan hasznosabb, ha jó minőségű, adalékanyagokból a legkevesebbet tartalmazó alapanyagokból készítjük, de ez körülbelül minden ételre igaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchen54.blog.hu/api/trackback/id/tr3714730889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása