Egy amatőr szakács próbálkozásai

Az 54-es szám konyhája

Az 54-es szám konyhája

Gomba és Drum 'n' bass

Skrillex és a batáta

2019. február 14. - Kitchen54

Bocsánat, hogy ilyen sokáig nem jelentkeztem. Nem arról van szó, hogy elfogytak volna a receptek, vagy nem főztem volna (mondjuk, tényleg nem sokat főztem az elmúlt héten), hanem ki-be járkálnak bennem a különféle vírusok és baktériumok. Még ha ágynak nem is döntenek, de az általános rossz közérzet nincs jó hatással a blogírásra.

De visszatértem. Tegnap újra alkottam, és ezt szeretném megosztani veletek. Akár egy jó Valentin napi vacsi is lehet belőle, kalóriaszegény, és finom.

Életem Értelme elment meteorologizálni tegnap este, és felajánlottam neki, hogy főzök valamit, amit másnap ebédre elfogyaszthat. Volt otthon fél kiló gyári csiperke, ami az alapját kellett képezze az ételnek. Gyári csiperke, mert februárban elég nehéz gombát találni az erdőben, bár nem lehetetlen. De majd márciusban, ha megindul a kucsmagomba szezon, lesznek olyan bejegyzések, hogy csak na.

Szóval legyen gomba, és legyen kalóriaszegény. A kettő szerencsére egész jól összefügg, hiszen a gombáknak nagyon alacsony a szénhidrát-, zsír-, és nátriumtatalmuk, viszont ásványi anyagokban gazdagok. Emellett az egyetlen „növény”, ami D-vitamin forrás.

Előre megmondom, hogy az elkészítés nem 15 perces, bár maga a „főzés” csak kb. 35 percet vesz igénybe, viszont az előkészület gyakorlattól függően elég hosszú lehet.

Mire is van szükségünk? A fő alapanyagok a gomba, burgonya, batáta, és vöröshagyma. És kivételesen nem főzünk, hanem sütőben sütünk.

Ja, és még szükség van egy üveg sörre és valami jó zenére, ha már egyedül vagyunk otthon (plusz három kutya meg négy macska, de azok nem panaszkodnak a hangos zenére). Sörből egy Staropramenre esett a választásom, míg a zene a Pendulum lett. Aki nem ismeri a zenekart, annak:

Kezdőknek:

Haladóknak:

 

Én úgy gondolom, hogy a főzés alatt hallgatott zene hatással van az elkészült étel milyenségére. Most nem arra gondolok, hogy egy finn death metal hangjaira, véresebb marad a steak, vagy, hogy Vivaldira ízletesebb lesz a leves, hiszen nem magára az ételre hat, hanem a szakácsra. Ha keményebb rock szól, lehet durvább lesz a fűszerezés, míg egy klasszikus zenénél lágyabb, harmonikusabb ízeket tudunk összehozni. Egyik sem rosszabb a másiknál, hiszen mindkettőre szükség lehet, sőt jót is tehet a végterméknek, ha nem mindig ugyanúgy készítjük el. A lényeg, hogy maga az ételkészítő érezze jól magát a főzés közben.

 Sütni fogunk, tehát a sütőt melegítsük elő 200°C-ra. A gombát és a köretet is egyszerre fogjuk sütni, és mindkettőnek megfelelő a 200°C.

 Én a körettel kezdem. 3-4 burgonyát és kb. azonos mennyiségű édesburgonyát meghámozok, és hozzá két normál fej vöröshagymát. Az egészet vékony szeletekre darabolom, lehetőleg 2-2,5 mm-es szeletekre. A lényeg, hogy egyenletes vastagságú legyen, mert így sülnek egyformára. Egy tálba öntöm, adok hozzá olívaolajat (ez segít, hogy a fűszerek eloszlása egyenletes legyen, és a fűszerek jobban rátapadnak az összetevőkre), majd bekeverem sóval, borssal, és pirospaprikával. Aki szeretné, nyugodtan csinálhatja morzsolt, szárított zöldfűszerrel is.

 A gombafejek kalapbőrét lehúzom, majd mosás nélkül egy tálba halmozom. A tönkökért kár lenne, ezeket kitekerem, majd kettévágva a zöldségekhez keverem. A „mosás nélkül” fontos, mert csak így fog az öntet megfelelően hozzátapadni a gombafejekhez. Azért ne maradjon föld a gombákon, nyugodtan át lehet törölni őket, mással ne foglalkozzunk, 200°C-on, véleményem szerint, az összes baci elpusztul.

 Az öntet: Ha fél kiló gombával dolgozunk, akkor 1ek olívaolaj, 2ek szójaszósz, 3 ek balzsameccet. Nem fontos a modenait használni, nyugodtan lehet a magyar gyártmányt, aminek kb annyi köze van az eredetihez, mint a jó házi pálinkának, az aromásított szeszes italhoz. Teszünk hozzá sót (az öntethez, nem a házihoz, azt csak igyuk meg), bár vigyázzunk, mert a szójaszósz maga is sós, érdemes megkóstolni, és teszünk hozzá még kakukkfüvet, és én rozmaringot is tettem hozzá. Lehet rakni bele 1-2 gerezd fokhagymát is összetörve. Hozzákeverjük a gombához, és alaposan átforgatjuk, hogy minden részére tapadjon belőle.

 A korábban bekevert burgonyaféléket és hagymát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, és ha szükséges, megszórhatjuk még fűszerekkel, és meglocsolhatjuk olajjal. A gombafejeket egy tűzálló tálba tesszük, és már mehet is a sütőbe.

 Míg sülnek, addig készíthetünk egy tejfölös öntetet. Kb. 3 deci tejfölhöz keverünk egy kis olívaolajat, megsózzuk, és zöldfűszerrel ízesítjük. Én bazsalikomot, és petrezselymet használtam.

 2019-02-14-10-31-00.jpg

A gombát kb. 20-25 perc múlva kivehetjük, a tepsis burgonyának kell még kb. 10 perc. Közben nézzünk rá többször, hiszen jól látszik, hogy mikor kezd megfelelő állapotú lenni.

2019-02-14-10-29-24.jpg 

2019-02-14-10-28-08.jpg

Az egész sütés kb. 1 órát vesz igénybe, szóval marad még 23 órád a pároddal.

2019-02-14-10-26-36.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchen54.blog.hu/api/trackback/id/tr4414626470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása