Egy amatőr szakács próbálkozásai

Az 54-es szám konyhája

Az 54-es szám konyhája

Utolsó kommentek:

Sportman89 2020.09.24. 13:44:09

Köszönöm ezt a szuper bejegyzést a kitchen54.blog.hu/ -n.

Bejegyzés: Phozzünk levest!

Gyingizik 2020.06.24. 12:45:40

@drover(fanyul társa): Csak megerősíteni tudom amit írtál. Én pl. eredetileg biosz tanár vagyok, de az Alföldön nőttem fel az én környezetemben alig volt erdő, kevés a csapadék, és senki nem gombászott. A fősulin kamarás Gábor szakképzett gombász szemináriumára jártam vagy fél évet. De ezek mind elméleti ismereteket adtak, nem pótolják a terepi gyakorlatot, amit meg csak évek, évtizedek alatt lehet megszerezni!

Bejegyzés: Vértelen vadászat

drover(fanyul társa) 2020.06.24. 12:33:18

@Kitchen54:
Igen ez így igaz. Én is óva intek mindenkit, hogy könyvből tanuljon önállóan gombázni, mert nagyon gyors és alapos lesz a tanulópénz, jobb esetben széthányja / szétfossa magát a delikvens. Rosszabbik eset a kórház, vagy a ravatalozó.
Én a nagyapámtól tanultam, 6 éves koromtól vitt magával, türelmesen elmagyarázta a gombák fajtáit, melyiket miről lehet megismerni, a legapróbb részletekig, melyiket mikor lehet leszedni fogyasztásra, és azt, hogy "sok ehető gomba van, de ezt 10 biztos fajtát szedd fiam, a többit hagyd ott a természetnek.

Bejegyzés: Vértelen vadászat

Kitchen54 2020.06.24. 11:56:49

Nem szeretném, ha elfajulna a vita, vidéki-nem vidéki szintre. Én személy szerint azt gondolom, hogy ha van rá lehetőség, ráadásul ingyenesen, akkor érdemes kihasználni a szakellenőröket. Új gombánál, illetve ha mondjuk nem csak magadnak készíted el, mindenképpen. Emberélet annyit nem ér.
A másik dolog. Szerintem ha mindenki aki arra "vetemedik", hogy gombát gyűjtsön betartaná a napi két kg limitet akkor is jutna elég gomba. Persze vannak olyan évek amikor szűkösség van, mint pl. idén tavasszal a kucsmaszezon.

Bejegyzés: Vértelen vadászat

drover(fanyul társa) 2020.06.24. 11:50:27

@[HPhD]Blokkolnam:
Én rendszeresen készítek belőle szezonban "pacalt". megveszem a bolti konzervet, annak a sűrű szaftját felhasználva és feljavítva alapozok, és ne lehet megkülönböztetni a valóditól. No meg sokkal kiadósabb is.
A rekordom egy 46 centi átmérőjű egyed, kb. 5 centi vastag kalappal. Sörtésztában múlott ki.:))

Bejegyzés: Vértelen vadászat

Lobo Marunga 2020.06.24. 11:44:04

@Gyingizik: Mondom, akárki is írja, mondja, unom a "vidéki" sztereotípiát. A nem budapestiek 70%-a városokban él, és a hipermarketben vásárol. Aki meg nem városi, az a szomszéd város hipermarketjében. És amúgy ha mindenki úgy szedegetné a természet ajándékait mint Borbás Marcsi, akkor egy év alatt menne tönkre az összes erdőnk, mezőnk. Az élelmiszertermelést és kereskedelmet nem a gonoszok találták ki, egyszerűen szükség van rá.
Persze ettől még nagyon fontos egy ilyen blog, mert időnként, alkalmanként, szerencsés esetben lehet és kell is élni az ilyen alkalmakkal, és akkor jól jön a tanács.

Bejegyzés: Vértelen vadászat

Gyingizik 2020.06.24. 11:24:01

@Lobo Marunga: Amúgy ugye "vidéki" - milyen területen? A csontszáraz Észak Alföldön kisebb eséllyel találsz, és a fajok száma is szegényesebb, mint a középhegységi területeken. Alig van hagyománya a gombászásnak errefelé. Mondjuk mostanában egy hónapja itt is mindig csak esik.

Bejegyzés: Vértelen vadászat

Gyingizik 2020.06.24. 11:21:45

@Lobo Marunga: Úgy van, régebben én is lazábban szedtem az őzlábat, mondva hogy olyan jellegzetes, hogy semmi mással nem lehet összetéveszteni pl. mérete miatt se. Erre megjelent az utca végén tavaly az akácfa ligetben pár kerti őzláb, ami első ránézésre majdnem uaz, méretben is hasonló, csak állítólag mérgező. A piruló őzlábnál meg a mérgező alfaj a szívatós, azóta csak a megyei piacon veszek, nem szedek le egyet se.

Bejegyzés: Vértelen vadászat

Lobo Marunga 2020.06.24. 10:09:11

@Kitchen54: Ugyan kérem! Vidéken mindenki a természet közelében élő, kevés szavú, de mindenkit szeretve tisztelő füves ember. Már ahogy ott a nagy fővárosban ezt elképzelik... :) És de érdekes, hogy az a néhány szerencsétlen, aki időnként meghal gombamérgezésben, elég sokszor "vidéki". (Bocs, már a kifejezéstől is elönt az ideg mindig...)
Szóval: Az erdőben szedett gombát be kell vizsgáltatni! Az őzláb mondjuk elég biztonságosan felismerhető, de léteznek mérgező rokonai is, tehát itt is észnél kell lenni.

Bejegyzés: Vértelen vadászat

Kitchen54 2020.06.24. 08:20:23

@[HPhD]Blokkolnam: Környéken csak mérgező galócák vannak. Gyilkos, légyölő, párduc. Nálam eddig csak az óriás pöfeteg tudja überelni az őzlábat rántva.

Bejegyzés: Vértelen vadászat

Kitchen54 2020.06.24. 07:58:48

@[HPhD]Blokkolnam: A maradékból tegnap én is összedobtam eg kis tejszines gombapörit, persze főleg a dobverőkből, de nekem mindig kicsit rágós az őzláb pörköltben, mondjuk egy csiperkéhez viszonyítva. De mindenképpen kipróbálom lecsósan, és bográcsban

Bejegyzés: Vértelen vadászat

Kitchen54 2020.06.24. 07:41:51

@[HPhD]Blokkolnam: Nem vagyok városi, csak nem olyan családban nőttem fel ahol a gombaszedésnek hagyománya van, ergo nem volt kitől megtanulnom. Vidéken is az gombaszedő emberek a legtöbbször ugyanazokra a helyekre járnak vissza, ahol már ismerik a gombákat. Magyarországon szerencsére van szakellenőri hálózat és képzés, ez más országokról nem mondható el. És ráadásul ingyenes. De ismeertem olyan borsodi embert, akinek a családja nagy gombaszedő volt, de ő csak másnap mert enni a gombapörköltből, miután a többikenek nem volt panasza.
Viszont ezt a lecsós özlábat leírhatnád kicsit részletesebben, mert elképzelésem van róla, és me gis fogom csinálni, mert felpiszkáltad a fantáziámat.:)

Bejegyzés: Vértelen vadászat

S_T 2019.06.09. 13:52:45

Bem is sejtem...

Bejegyzés: A rizses hús és a puding
süti beállítások módosítása